Aurora plane

 Aurora plane

Autoři: Amie Kaufmanová, Jay Kristoff

Počet stran: 408

Série, díl: Akademie Aurora, díl 2. 

Postavy: 

  • Saedii - Kalova sestra, Syldrathanka (mimozemská rasa), Nezlomená (podporuje Hvězdovraha), patří do kabalu Válkonošů a dokáže Kala vycítit, jelikož její matka byla empatka z kabalu Cestochodců
  • Skeff Tannigutová - vůdkyně grempů (mimozemská rasa), kterou si jednotka 312 znepřátelila

Děj: Jednotka 312 přišla o své vesmírné plavidlo a uvízla ve Smaragdovém městě. Cestou je pronásledují různé nepříjemnosti. Například Kalova sestra Saedie, která požaduje, aby se Kal přidal k Nezlomeným. 

Zila rozluští šifru admirála Adamse z Legie Aurora, díky které si vyzvednou schránku s klíčem k nové lodi "Nule" a mohou město opustit. Podezřelé je, že tam ležela již v době, kdy se ještě ani neznali a navíc chybí obsah pro Cat. Každý dostane nějaký dárek. 

Podaří se jim ukrást černou skříňku z Hadfieldu, ale hned vzápětí je dostihne Saedii a zajme je. Chvíli na to se objeví infikovaní agenti GIA a TOS, požadují vydání zajatců - zejména Aurory. Saedii svou kořist brání a tak TOS zaútočí na její loď Andrael, rozpoutá tím mezinárodní konflikt. Nastalý zmatek využije jednotka 312 k útěku. Tyler však padne do zajetí společně se Saedii. 

Tayler přijde na to, že dokáže se Saedii v duchu komunikovat. Vysvětlí ji, že Ra´haam je skutečnou hrozbou a ona mu na oplátku řekne, že jejich matka musela být Cestochodkyně, jinak by spolu v hlavě mluvit nemohli. 

Zbytek jednotky 312 najde odkaz Ešvárců, záhadný krystal, který obsahuje jejich vzpomínky. Začnou Auroru trénovat, aby byla schopná ovládnout Zbraň, která dokáže zničit Ra´haam. Jenže nakonec zjistí, že Zbraň zmizela. Dojde jim, že Hvězdovrah byl jednou z dalších Spouští a že on Zbraň získal a nyní ji používá k ničení hvězd. Momentálně vyhrožuje, že pokud nezíská zpátky svou dceru Saedii, zničí Terru (Zemi). 

Po tomto odhalení, že Kal a Saedii jsou děti Hvězdovraha, se celá jednotka naštve a vysadí Kala na nějaké planetě. Ten se nakonec dostává zpátky k otci. Všichni se zapojí do začínající války Syldry proti Teře a Trasku. Aurora se dostane na Hvězdovrahovu loď, kde je také Kal. Hvězdovrah bere Ešvárce jako loutkáře, má pocit, že ho chtěli využít ve svůj prospěch. Aby zvýšil svou moc a Zbraň ho nezabila, zajal tisíce Cestochodců. Aurora proti němu nemá šanci zvítězit. Kal se ho pokusí zabít, ale sám skončí v bezvědomí. Aurora na tom není o moc lépe. 

Saedii a Tylerovi se podaří uprchnout ze zajetí TOS přímo do zuřící bitvy. Kniha končí v momentě těsně před výstřelem Zbraně. Tylerovo plavidlo tzv. pod je zaměřeno infikovanou Cat... Z jednotky 312 zbyli na palubě už jen Zila, Finnian a Scarlet... Fin objeví, že má Scarlett v přívěsku ukrytý ešvárský krystal. 





Citát:

"Nechci vás rušit, ale pronásledují nás."
"Kdo?" zvedne hlavu Kal.
"Skeff Tannigutová a její spolek, Nezlomení, ochranka repozitáře Dominia, bezpečnostní složky Smaragdového města a taky strážníci, kterým dřív patřilo tohle vozidlo."
"Jupí?" nadhodím.

Moje hodnocení: Úplně na začátek musím vyzdvihnout rekapitulaci prvního dílu hned v úvodu. Parádní věc, pokud máte stejně špatnou paměť jako já. Obálka mě totálně uhranula (a co teprve obálka třetího dílu). První díl se mi ale přece jen líbil o něco víc. Stejně tak i tady je kniha nabitá akcí a co se může pokazit, se pokazí. Nevěřila bych, že to někdy řeknu, ale možná je tam té akce až příliš. Na oddechové pasáže narazíte málokdy. Každopádně za ten konec bych zabíjela, jak to můžou utnout v tom nejlepším??? Kniha byla místy také dost předvídatelná. Už na začátku mě napadlo, že Kal i Saedii jsou děti Hvězdovraha. Pár zvratů mě ale i tak překvapilo. Řekla bych, že zmíněný citát plně vystihuje celou knihu... 8/10 bodů. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Srdcerváči - kniha první

Moře nestvůr

Naslouchač