Opačno

 Opačno

Autor: Hannah Mathewsonová

Počet stran: 408

Série, díl: Opačno, díl 1. 

Postavy:

  • Ilsa Raveswoodová - strávila 17 let v Protisvětě, rodiče nepoznala, vyrostla v sirotčinci, později utekla kvůli tamní správkyni Mitchamové, která ji říkala Ďáblův spratek a týrala ji, stala se z ní zlodějka a asistentka iluzionisty, má schopnost měnit své tělo do jakékoli podoby
  • Gedeon Ravenswood - Ilsin bratr, vůdce měňavců, momentálně pohřešovaný i s tuctem své milice (vlků) 
  • Alfa Lyander a Thorne Nyberg - rodiče Ilsy, byli zavražděni za skutky, kterých se dopustili jejich předchůdci, Lyander se snažila udržet mír a zavedla v Opačnu Principy - pravidla odvety pro jednotlivé frakce
  • Alfa Hester - sestřenice Ilsy, regentka, velí jen proto, že po útoku na bývalé alfy nikdo jiný nezbyl, nyní se nemůže přeměňovat ani chodit, je po útoku těžce zraněná 
  • Oren, Fyfe, Aelius a Cassia - důstojníci, měňavci, kromě Cassie, ta je mágyně. Oren je vyslanec, Fyfe důstojník pro inovace, Aelius kupec (směňovač tajemství) a Cassia pokladnice. Fyfe je tajně zamilovaný do Elliota. 
  • Fowler - kapitán, Přízrak, člen Řádu stínů (nájemní vrazi)
  • Elliot Quillon - měňavec, byl velitelem milice vlků, dokud ho alfa Hester nesesadila. Ostatní ho nemají rádi, myslí si, že ví kde je Gedeon a nechce jim to říct. 

Svět: Děj se odehrává v Opačnu, obrácené verzi Londýna. Existuje zde 6 různých frakcí, každá má jinou magickou moc a obývá jiné území Opačna. Jednotlivé frakce mezi sebou bojují a snaží se získat co největší území. Měňavci jsou nejnovější frakce, ale zároveň nejpočetnější, proto jsou častým terčem útoků. V Protisvětě, tedy ve skutečném Londýně, je magie považována za něco nečistého a ďábelského, co je potřeba vymýtit. 

Děj: Martha, Ilsina nejlepší kamarádka, je zavražděna Orákuly před jejíma očima. Původně však měla být obětí sama Ilsa, zachránil ji však kapitán Fowler a odvedl ji do Opačna, kde je magie normální. 
Ilsa je sestra vůdce měňavců Gedeona Ravenswooda. Gedeon se však momentálně pohřešuje. Byl obviněn z únosu učence Orákul, proto se Orákula chtěla pomstít a zavraždit Ilsu. 

Ilsa se chce vrátit do Protisvěta, aby stále figurovala jako asistentka iluzionisty Billa Blumea. Jenže když ho najdou, je mrtvý a na Ilsu čekají Orákula. Během útoku odhalí, že za vším stojí Fortunatae, v čele s Mudrcem. Jedná se o skupinu založenou ve čtvrti Šeptačů, jejími členy jsou ale i jedinci z jiných frakcí. Mají společný cíl - zbavit se Měňavců. Před 17 lety vyvraždili Ilsiny rodiče a další Ravenswoody, po masakru se stáhli, ale nyní se znovu vrací ke světlu. 

Ilsa touží najít svého bratra Gedeona. Elliot má podezření, že vykrádá drogu vemantu, aby si podmanil Orákula, která na ní jsou závislá. Přijdou na to, že Gedeon chtěl najít kryptu a přitom narazil na učně Orákul (Věštkyně) jménem Cogna. Cogna je dítě, ale omnik - vidí všechny verze budoucnosti a dokáže ohýbat realitu tak, aby zvolil tu, kterou chce. Gedeon pátrá po možnosti transference - napodobení magie ostatních frakcí. Hledá bájný amulet Věštkyně, který by mu to umožnil. 

Ilsa mezitím také cvičí své schopnosti s Šeptačkou Alitz, která je na straně Měňavců. Během jedné jejich hodiny je někdo otráví. Je to Pyval, Šeptač a Ilsin bývalý učitel. Nedlouho poté Ilsa zjistí, že Pyval pracuje pro Mudrce. A že skutečným Mudrcem je Alitz. 

Aelius se vypraví za mágy do Srdce, kde je vážně zraněn a zjistí, že rebelové si myslí, že amulet se nachází v sídle Měňavců. Oren se přizná, že amulet schoval do sirotčince v Protisvětě. Právě tam je také zavede Gedeonova stopa. Ilsa se s Gedeonem konečně setká. Strhne se bitva. Oren zaútočí na Cognu a zničí amulet. Cogna ale přežije a vrací se do Zoo s Gedeonem. Pyval zabije Orena a Ilsa Pyvala. 

Nakonec zjistí, že Gedeon ve skutečnosti odešel, aby zjistil kdo z důstojníků je zrádce. Stal se jím Elliot, donášel Srdci (mágům). Ve skutečnosti však plnil rozkazy Hester, což si ale Ilsa nechá pro sebe. Je vyhnán do Protisvěta. 



Moje hodnocení: Nerada to říkám, ale tohle bylo hrozný - od překladu, přes nulový děj až po "zvraty". Dialogy nedávají vůbec smysl, ani pomalu nevíte, co kdo říká. Děj se někdy ubírá zvláštním směrem, máte pocit, jako by autorka nějakou část prostě přeskočila. Svět má totálně nevyužitý potenciál. Nebyla jsem schopná se vžít do žádné postavy, bylo mi úplně jedno, co se tam děje. Korunu tomu dodala romanticko-neromantická linka mezi Ilsou a další postavou. Vždyť o sobě proboha skoro nic nevěděli a znali se pár dní?! A hned si skáčou kolem krku. Dalším bonusem byla jedna hrubka za druhou, jak je pro CooBoo v poslední době typické ("Ona s tím nezačal" a podobné perličky). Konec mi přišel nemastný, neslaný. Jsem docela naštvaná, celkově je kniha pro mě velkým zklamáním. Druhý díl si pořizovat nebudu. Bod za vymazlenou obálku a vzhled pod přebalem... 3/10 bodů

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Srdcerváči - kniha první

Moře nestvůr

Naslouchač