Z krve a popela

 Z krve a popela

Autor: Jennifer L. Armentroutová 

Počet stran: 544

Série, díl: Z krve a popela, díl 1. 

Postavy

  • Penellaphe - alias Poppy, je Vyvolená - Panna, první po několika staletích. Skoro s nikým nesmí mluvit, nikdo jí nesmí vidět, musí chodit zahalená, aby jí nikdo nezahlédl. Má dar vnímat bolest kolem sebe, ale nesmí ho používat a nikomu o něm říct. Přesto ráda všechna tato nařízení porušuje. Její rodiče zabily kraveni, když jí bylo 6,  jejími opatrovníky jsou vévoda s vévodkyní z Masadonie. Po útoku ji zbyly na těle jizvy, proto se nechala od svého strážce Viktera vycvičit, aby už nebyla nikdy bezmocná (přestože nic takového nesmí). Kraveni ji pokousali a přesto se neproměnila v prokletou. Má projít rituálem Povznesení, ze kterého má strach. 
  • Hawke Flynn - velice slibný, mladý strážce, který má lepší výsledky než mnoho jeho spolubojovníků, v království Solis se objevil nedávno 
  • Vikter Wardwell - osobní strážce Poppy, vnímá ji skoro jako dceru, vycvičil ji v boji a daroval jí dýku z krevelu
  • Tawny Lyonová - druhá dcera úspěšného obchodníka, když jí bylo 13 věnoval ji během rituálu královskému dvoru. Vysoká, mrštná, se sytě hnědou kůží a hnědýma očima. Zhruba stejně stará jako Poppy, stala se její společnicí a kamarádkou, neví o Poppy všechno 
  • Královna Ileana, král Jalara - královna Poppy po smrti jejích rodičů vychovávala, vládci království Solis 
  • Princ Casteel - alias Temný, samozvaný pravý dědic trůnu, pozůstatek zkorumpovaného království Atlantie, které padlo na konci Války dvou králů. Podněcuje chaos a působí krveprolití, je ztělesněním čirého zla. Následují ho stoupenci tzv. odpadlí, kteří se podílejí na zmizení Povznesených
  • Vévoda Teerman, vévodkyně Jacinda - vévoda Poppy nemá v lásce, ba ji snad přímo nenávidí. Pokaždé, když se zprotiví některému pravidlu, i nepodstatnému, dává jí lekce v podobě bití holí. Vévoda znal matku Poppy. Jeho přítelem je lord Mazeen. Vévodkyně se k Poppy chová laskavě.
  • Lord Brandole Mazeen - tmavovlasý muž, cca 25let, pohledý a vysoký. Krutý člověk, Povznesený, opovrhuje Poppy kvůli jejímu bratrovi, při jednání s Pannou zachází až příliš daleko, vévoda ho má v oblibě 
  • Ian - bratr Poppy, ženatý, prošel Povznesením, s Poppy se téměř nevídá 


Svět: Děj se odehrává v království Solis. Po Válce dvou králů, kdy padlo království Atlantie, existuje mlha za kterou je zodpovědný princ Casteel a jeho odpadlí. Z mlhy vystupují kraveni, kteří napadají obyvatelstvo. Mimo Výšinu tak není bezpečno. 
Kraveny stvořili Atlanťané, byli výsledkem otráveného polibku, který působil jako infekce. Většina Atlanťanů byla pronásledována, dokud nevyhynuli. Přesto někteří stále žili. Kraveny dokázal ovládat jen Temný. Pokud kraven kousne, dotyčný se promění v prokletého. Poté se dá zabít jen ohněm nebo krvavým kamenem krevelem. 
Dále existují Povznesení, kteří prošli rituálem a jimž bohové udělili dlouhý život. Třetí a čtvrtí synové a dcery jsou odevzdáváni bohům jako dar za to, že ochraňují obyvatelstvo, rodiče se s nimi musí navždy loučit.
Panna - dívka narozená za účasti bohů, chráněná už v děloze, odmala zahalená závojem. 
Atlanťané - vypadají jako lidé, mají však dva tesáky. Po dospívání (redukci) se u nich zvětšuje síla a schopnost zotavit se ze smrtelných ran. Před Válkou dvou králů byl proveden spojovací rituál Atlanťana s vlkodlakem, věří se, že dotyčný vlkodlak měl Atlanťana chránit. Mohou žít i tisíce let. Nekrmí se na smrtelnících, ale na jiných Atlanťanech. Svou krví mohou vyléčit smrtelníky, aniž by je přeměnily. 

Děj: Poppy tajně a v přestrojení navštíví klub Rudou perlu. Když spatří, že je zde i její osobní strážce Vikter, nějaká žena ji schová v jednom z pokojů. Tam narazí na slibného strážce Hawka. Aniž by věděl, že je Poppy Panna a v domnění, že za ním přišla jedna ze služebných, líbají se. Nakonec je přeruší okolnosti. 

Vikter a Poppy se druhý den vydávají za jedním z prokletých, aby ukončili jeho trápení. Pokud by nezasáhli včas, stal by se kravenem (zrůdou). Milosrdné ukončení života prokletého je však zakázané a oba by byli v průšvihu, pokud by se na to přišlo. Manželka prokletého, Agnes, Poppy pozná a řekne jí, že se šíří zvěsti, že má dar. 

V paláci hned na to najdou mrtvou služebnou Malessu s atypickou ránou. Jsou přesvědčení, že ji zabil Atlanťan, ne kraven, což je mnohem horší. 
V zahradách jeden z odpadlých, příznivce Temného, zastřelí Rylana - Poppyina osobního strážce. Poppy se povede odpadlého zranit a zahnat. Vévodkyně ví, že Temný si přišel pro Poppy a že se nevzdá, dokud ji nedostane. 

Padlého strážce Rylana nahradí Hawke. Nedá nijak najevo, že Poppy poznal. Když však v noci na zemi za Výšinou zaútočí kraveni, Poppy se rozhodne v boji pomoct, přestože nesmí. Hawke ji najde a pozná jako dívku z Rudé perly, ale i jako Pannu. 

Po sérii útoků se vévoda rozhodne promluvit k lidu. Jeden muž ho však osočí ze lži a vyjádří sympatie s Temným. Zpochybňuje nejen samotné bohy, ale i odevzdávání dětí do chrámů. Je zadržen. 

Poppy má pocit, že je s jejím darem něco v nepořádku. Necítí jen bolest, ale i jiné emoce. Svěří se vévodkyni. Ta jí řekne, ať to neříká vévodovi, protože by mu to připomnělo první Pannu. Stalo se to i jí. Bohové o ní však zakázali mluvit, jelikož skončila na scestí a nakonec ji zabil Temný. 

Poppy se poprvé a naposledy zúčastní cizího rituálu. Po chvíli se však odebere s Hawkem pod starou vrbu, kde dojde i na líbání. Vikter na to přijde a snaží se je zarazit. Během hádky Poppy přizná, že by jí nevadilo stát se nehodnou pro Povznesení. 
Po rituálu nějaký Atlanťan zabije vévodu. Vzápětí zaútočí i zbytek odpadlých na zúčastněné lidi. O život přijde mnoho strážců. Vévodkyně i lord Mazeen jsou svědky toho, že se Poppy dokáže ubránit. Z posledních sil jeden z odpadlých probodne Viktera a Poppy je zničená. Když ho lord Mazeen zneuctí, v Poppy se vzedme vztek a doslova ho rozseká na kousky.  

Po útoku je královna přesvědčena, že Poppy již není v bezpečí a povolá ji zpátky do hlavního města Carsadonie. Vévodkyně očividně tušila, co jí vévoda s Mazeenem prováděli během svých lekcí, proto ji nestihne trest za Mazeenovu vraždu. Tawny s Poppy jet nemůže.

Když vyrazí do hlavního města přes Krvavý les, kraveni je připraví o několik strážců. Lovec Kieran odhalí intimitu mezi Hawkem a Poppy. Dojde to až tak daleko, že z Poppy již není Panna. Když se ubytují v jednom z měst, druhý den ráno je vše vzhůru nohama.
Z Kierana se vyklube vlkodlak, přestože vlkodlaci měly vyhynout po Válce dvou králů. Objeví se i Jericho, také vlkodlak, který zabil Rylana. Pracují pro Temného, působí proti Povzneseným.  A Hawke je jedním z nich, je Atlanťan a vlkodlaci mu slouží. Zabijí všechny, kteří měli Poppy ochraňovat a uvězní ji. 
Ukáže se, že Hawke ji sledoval od samého začátku. Už v Rudé perle věděl, že je Panna. Je zodpovědný za smrt mnoha lidí, včetně vévody. Zároveň se od něj však Poppy dozví pravdivou historii světa, ve kterém žije. 

Atlanťané žili dlouhou dobu v harmonii se smrtelníky, dokud se král Malec nezamiloval do smrtelnice Isbeth. Isbeth pravděpodobně otrávila královna Eloana nebo ji ubodala zhrzená králova milenka. Král Malec se ji zoufale snažil zachránit, a tak provedl zakázaný obřad, při kterém v ní zachoval život - Povznesení. Isbeth se stala první upírkou. Malec z ní pil a přestal, až když jí selhávalo srdce. V tu chvíli se s ní podělil o svou krev. 
Upírům vadí denní světlo, proto nechodí na slunce a maskují to tvrzením, že na slunce nechodí ani bohové. Získali téměř nesmrtelnost. Pravidelně se sytí pitím krve. Kvůli tomu nutí královna obyvatele odevzdávat své třetí dcery a syny. Na nich se poté živí. 
Upíři jsou zodpovědní za stvoření kravenů. Pokud smrtelníka nevysají do poslední kapky, stane se z nich kraven. Upíři nemohou stvořit dalšího upíra, k obřadu Povznesení potřebují Atlanťana - ten dává život. 
Královna Atlantie Eloana se to pokusila zastavit. Zakázala obřad Povznesení. Upíři se vzbouřili a to zapříčinilo Válku dvou králů. Král Malec byl svržen, královna Eloana se provdala za Da´Neera a ten ukončil válku. Nikdo neví kde skončil Malec s Isbeth. 

Hawke má v plánu využít Poppy jako výkupné za pravého dědice království, prince Malika, kterého drží královna v hlavním městě. Nakonec ji odhalí svou pravou totožnost, on je Temný, princ Casteel a princ Malik je jeho bratr. 
Malik zachránil Casteela, když ho královna násilím držela a využívala pro obřad Povznesení. Sytili se na něm, mučili ho.

Prakticky všichni vlkodlaci i odpadlí chtějí Poppy vidět mrtvou. Při přemisťování do jiné cely se jí pokusí zabít. Málem se jim to povede, jeden z nich jí zasadí smrtelnou ránu. Hawke/Casteel ji donutí napít se z jeho krve, která má léčivé účinky a jen díky tomu Poppy přežije. Kieran je výrazně proti, je to zakázáno. 
Poppy využije svou zlobu na Hawkea jako zbraň a bodne ho do srdce. Utéct se jí však nepodaří, protože Atlanťana lze zabít jen dýkou do hlavy. Vzápětí je chtíč oba přemůže a znovu se spolu vyspí. 

Poppy se po zjištění pravdy nemůže smířit s tím, že její bratr Ian je Povznesený. Casteel má podezření, že je Poppy částečně Atlanťanka a že Ian nemusí být její pravý pokrevní bratr. Chce jet do Atlantie, aby si ji vzal za ženu. 



Citáty:

"Smrt je jako stará přítelkyně, která přijde na návštěvu - někdy ve chvíli, kdy je očekávána ze všeho nejmíň, a jindy, když už se jí člověk nemůže dočkat. Není to ani poprvé, ani naposledy, co se staví, ale kvůli tomu není žádná smrt méně krutá nebo nemilosrdná."

Hawke položil ruku na jílec svého meče a s pohledem stále upřeným do mých očí se mírně uklonil. "Přísahám na svůj meč i na svůj život, že tě budu chránit, Penellaphe," pronesl hlubokým, něžným hlasem, který mi připomněl hustou, hříšně dobrou čokoládu. "Od této chvíle až do samotného konce jsem navždy tvůj."

"Ty musíš být bohyně Bele nebo Lailah, která na sebe vzala lidskou podobu," ozval se za mnou hluboký hlas.
Ostře jsem se nadechla a otočila se na koleni, až kolem mě zavlál plášť i noční košile. Můj šíp byl založený a připravený. Mířila jsem na -
Hawkea. 
Ach, bohové....
(...)
"Jsi naprosto neskutečná, ty vraždící malá potvůrko." Odmlčel se a shlédl dolů. "Pěkná zbraň. Krevel a kost z vlkodlaka. Velmi zajímavá..." Střelil pohledem vzhůru. "
Princezno."
(...)

"Nic není jednoduché. A když je, jen zřídkakdy to stojí za to."

"Opravdu si myslíš, že nemám ponětí, kdo jsi?"
Každý sval v mém těle se napnul a v ústech mi vyschlo. 
"Nemáš k tomu co říct?" Na moment se odmlčel a pak hlasem tenčím než šepot pronesl: "Penellaphe?"
Zatraceně. 
Hlasitě jsem vydechla. Netušila jsem, zda se mi ulevilo, anebo mě vyděsilo, že už nemusím přemýšlet, jestli to ví. Tento zmatek ale povýšil mou podrážděnost do nezmapovaných území. "Na to jsi přišel teprve teď? Pokud ano, pak nechápu, jak můžeš být jedním z mých osobních strážců."

 "Tak to se stalo tvému bratrovi. Proto jsi kvůli němu tak smutný. On je ten princ, za něhož mě chceš vyměnit. Ty se nejmenuješ Hawke Flynn. Jsi to ty! Ty jsi Temný."
"Já dávám přednost jménu Casteel nebo Cas,"

Vytáhla jsem meč a otočila se. Octla jsem se tváří v tvář Hawkeovi. 
Zaváhala jsem.
Jako naprostý idiot jsem zaváhala, i když jsem věděla, že pracuje pro Temného. Byl to odpadlý. Kvůli němu zemřelo tolik nevinných lidí. Hannes. Rylan. Loren. Dafina. Malessa - bohové, zabil i ji?
Vikter. 

"Nezajímá mě, co chce."
"Ale mělo by," odpověděl a já jsem zaskřípala zuby. "Protože tě chce, i když si uvědomuje, že by neměl, a i když ví, že to skončí další tragédií."

Moje hodnocení: Vymyslet ucelené hodnocení pro tuhle knihu, je pro mě docela těžké. Kdo tvrdí, že podobnost se SJ Maas tam není, tak od ní asi nikdy nic nečetl. Velké plusy vidím v živých a sarkastických rozhovorech a slovních přestřelkách. To, že autorka nechala umřít vévodu i lorda Mazeena mě taky potěšilo. Celou dobu jsem totiž čekala, jestli se z nich nevyklube něco víc (viz Maasová). Na druhou stranu mi ta přitažlivost mezi hlavními hrdiny pořád přišla jako "insta-love" a bylo to na mě strašně rychlé. Když se Poppy s Hawkem vyspala vzápětí po tom, co se ho pokusila zabít, chtěla jsem ji decentně profackovat. 
Část děje byla hodně předvídatelná. To, že Hawke je princ a zrádce mi došlo velice brzo. Jenže i tak byla kniha nesmírně čtivá a strhující. Ta vášeň, touha a hlad. Líbilo se mi, že autorka ukázala Hawkea/Casteela i s jeho minulostí a dala mu dobrý důvod nenávidět Povznesené. Najednou začnete zpochybňovat, jestli je nebo není padouch.
Jsem hodně zvědavá kam se bude ubírat další díl, ale nemám pocit, že by autorka mohla ten šílený konec nějak zachránit... 8/10 bodů. 


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Srdcerváči - kniha první

Moře nestvůr

Naslouchač