Vládci popela

 Vládci popela

Autor: Scott Reintgen

Počet stran: 312

Série, díl: Vládci popela, díl 1. 

Postavy:

  • Imelda Beru - chudá Dividiánka, přezdívaná Alchymistka, natáčí videa, dokáže úspěšně míchat komponenty a vytvářet neobyčejné fénixe (koně). Rodiče chtějí, aby se vdala, Imedla však myslí jen na účast v Dostihu
  • Pippa - Popeliánka z vládnoucí vrstvy, oba její rodiče vyhráli Dostih, proto je jednou z favoritek, netouží po ničem jiném než si vzít svého přítele Bravose
  • Adrian - Táhloruký, je symbolem revoluce pro svůj národ, otec s ním má velké plány. Jeho matka byla uprchlice, která se vyhnula popeliánským čistkám, nakonec ji však stejně našli a zabili. 
  • Bravos - Pippin přítel, předstírali, že se rozešli, aby mohli v Dostihu utvořit alianci a překvapit soupeře
  • Farian - Imeldin nejlepší přítel, chce jít na vysokou školu a studovat natáčení
  • Prosper - Imeldin mladší bratr
  • Oxanos - popeliánský dohlížitel na Imeldinu vesnici
  • Ajala - Imeldina popeliánská poradkyně do Dostihu

Svět: V knize existují 3 znepřátelené národy - vládnoucí vrstva Popeliánů, Táhlorucí a Dividiáni. Popeliáni se od ostatních liší vírou v božstva, ta jim na oplátku dávají různé dary. Táhlorucí jsou nespokojení bývalí Popeliáni, kteří založili vlastní zemi - Obzor. Dividiáni patří mezi chudší a opomíjenou vrstvu. 
Středobodem knihy je Dostih, ve kterém se utkají nejlepší jezdci na koních zrozených z popela - fénixech. Každý fénix má jiné vlastnosti, podle toho z čeho se skládá jeho popel. Dostih zakazuje vraždit, lze však otrávit soupeřův popel a s ním i nového koně. 

Děj: Adrianův otec se snaží přesvědčit Táhloruké, aby se vzbouřili proti popeliánské vládě a zahájili druhé povstání. Vše záleží na tom, jak si Adrian povede v Dostihu. Hlavní favoritkou je však Pippa. Její taktika spočívá v předstíraném rozchodu s Bravosem a následném utvoření aliance, překvapili by tak všechny. Chce ho nechat zvítězit a pak si ho vzít za muže. 
Imeldinu účast v Dostihu neplánovaně zařídí Pippa, když od sebe potřebuje odpoutat pozornost. Další účastníci Dostihu jsou Etzli, Revel, sourozenci Thyma a Caprim, Darvin, Aštaki a Nelli. 

Imelda si uvědomuje, že její účast je jen naoko, podle Popeliánů nemá šanci vyhrát. Proto se rozhodne změnit pravidla hry. 

Adriana navštíví Strach resp. bůh Obezřetnosti, chce s ním udělat trvalou dohodu. Když Adrian odmítne, prozatím ho ochrání kouzlem proti zabití a vážnému zranění. Naopak Pippa na žádost svojí matky uzavře spojenectví s Šílenstvím, bohem smrti. Ten má schopnost převést duše z onoho světa do jejich a vyvolává v průběhu závodu chaos a nepředvídatelné události. V Dostihu tak bude Pippě dělat společnost duch Quinn. Pippa zjistí, že její matka také vyhrála za pomoci ducha. 

Dostih je odstartován. Pippa a Bravos se vydají jinou trasou než ostatní, při prvním zrození fénixe ji však Bravos zradí, oslepí jí koně a odjede. Pippa zůstane daleko vzadu, proto se rozhodne zvolit cestu jeskyní - rychlejší ale nebezpečnou. 

Adriana napadnou popeliánští jezdci, jenže on je chytrý a místo svého popela nechá otrávit Imeldin. Díky daru od Strachu přežije útok a naopak vyřídí Thymu. 
Imeldin kůň je díky přidanému pelyňku neovladatelný, nicméně i tak se jí podaří dostat na určené místo a provést svůj plán. Dostane se pryč z trasy dostihu a odnáší si s sebou nejdražší komponenty pro zrození na světě, upustí je. Získá je Maršál, Imeldin spojenec, a peníze z nich rozdá její rodině a Farianovi. 

Adrianovi se dále povede vyřadit Capriho, jenže ho málem zabije. Nesmí dopustit, aby zemřel, jinak by ho diskvalifikovali, proto bere jeho bezvládné tělo s sebou. Když se o pár dní později Capri vzchopí, pokusí se ukrást Adrianovi koně. Fénix ho ale spálí na popel. 

Pippa se svým duchem Quinn narazí v jeskyni na umírající Etzli. Pippa se s jejím zachraňováním nechce zdržovat, Quinn ji však pomůže a nakonec se i Pippa rozmyslí. Odveze jí do bezpečí. 
Quinn dostane od Pippy kapky krve, aby se mohla ubránit božstvu, až se vrátí zpátky do své země. 

Imeldu pronásledují Popeliáni, zachrání ji rebelové z hor Bastian a Luca. Ví, že už se pravděpodobně nikdy nepodívá domů, ale zároveň svou rodinu finančně zajistila. Když je Popeliáni doženou, strhne se bitva. V momentě kdy se do boje zapojí i Táhlorucí, znamená to vyhlášení války. Společnými silami Popeliány porazí. 
Imelda se seznamuje s Antoniem Rowanem, druhým mužem ve velení Táhlorukých. Chce podíl z komponentů, které ukradla. Pravý opasek však nenajde. Imelda se přidává k revoluci. 

Do cílové roviny Dostihu se žene Revel, vzápětí za ním Bravos a Pippa. Čtvrtý je Adrian. Revelův kůň spadne před cílem, Bravos zraní Pippina koně, ona ho však shodí ze sedla. Adrian útočí na vítězství, ale Quinn ho vyřadí z boje a doběhne až druhý. Pippa vyhraje. Quinn se vrací do podsvětí.

Adrianovi lidé mu řeknou, že Táhlorucí viděli, že Pippa podváděla - s Quinn. Proto zažehl ještě větší odpor proti Popeliánům. Popeliáni budou mít jako svou tvář ve válce Pippu. Blíží se těžké časy.



Moje hodnocení: Po dlouhé době jsem se v YA setkala s originálními prvky, samozřejmě musím vyzdvihnout fénixy a jejich zrození. Velmi se mi líbilo zakomponování alchymie. Samotný námět mi připomíná Hunger games, nicméně nápad Dostihu se mi líbí ještě o něco víc.
Kniha se četla sama, nemohla jsem se odtrhnout a stránky ubíhaly rychle. Přestože v Dostihu jelo 11 jezdců, autor se zaměřil jen na některé, což oceňuji, protože jsme se mohli lépe seznámit s jejich osobnostmi a pohnutkami.
Bonusem je překrásná obálka. Další díl budu nedočkavě vyhlížet.... 10/10 bodů



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Srdcerváči - kniha první

Moře nestvůr

Naslouchač