Výzva pro milovníky koní

Koňská oáza

 Zdravím! Vítejte u zcela jedinečného a snad mi prominete - nemístného - článku na tomto blogu. 

Chtěla bych vám představit poměrně nové místo, kde mohou staří a nechtění koně prožít zbytek života v míru a pohodě na pastevním ustájení. Stáj se nachází v Rabštejnské lhotě u Chrudimi, v prostorách bývalého kravína. Veškeré vybavení - např. vybudované boxy, provizorní přípravna krmení, stíniště pro koníky - bylo zhotoveno svépomocí a za přispění dobrovolníků. 

V současné době se zde nachází 3 koníci.
Prvním obyvatelem se stal 24-letý červený bělouš Princ. Zpočátku si nechtěl nechat sáhnout na hlavu, vzhledem k tomu, že bývalý majitel ho bil a vypíchl mu oko. Nyní je z něj velký mazel a velice se uklidnil. Bohužel mu stále chybí potřebná kila, ačkoli seno, pastvu a další krmení má k dispozici nonstop. Spolu s kobylkou Lindou tvoří nerozlučnou dvojku a nedají bez sebe ani ránu. Letní dny mu však příliš nesvědčí, jelikož je pro mouchy a ovády velkým lákadlem. 



Patnáctiletá ryzka Linda je nejaktivnějším a nejzvědavějším členem stáda. Společně s Ninou přišla z jezdecké školy. Poté, co si na parkuru zlomila nohu, ji majitelé nechali operovat. Bohužel na ni však nikdo neměl čas a rok prostála v boxu, kde se velice nudila a dělala problémy. Kulhání ji bude provázet pravděpodobně nadále, v současné době je snaha alespoň protahovat nohu, aby nedocházelo ke zkracování šlachy a dále také řešit špalkové kopyto. Linda je velice svéhlavá a akční, proto většina problémů, ke kterým ve stáji dochází, pochází od ní. Jinak je ale miláček, jen potřebuje speciální přístup. 



Nejstarší fjordské kobylce Nině je 28 let, ačkoli byste to určitě neodhadli. V současné době má totiž energii na rozdávání! Ninka přišla do Koňské oázy z jezdecké školy. Vlivem špatného chrupu dorazila do stáje velice podvyživená, bez energie a celé dny prospala. Podařilo se jí dát zpátky do formy, aktivně chodí na lonži a nyní dokonce na krátké procházky v lese pod sedlem. Jen je trošku lekavější, ale jsme hlavně rádi, že má dostatek energie a chuti do života. Pracovat s Ninuškou je radost. Bohužel nezvládne ukousat klasické seno, proto musí dostávat speciální senné granule. 




Se všemi se pravidelně chodí na procházky na ruce, krmí se 3x denně pouze objemným krmením a péči zajišťují milující dobrovolníci. Na ukázku vkládám fotky z úplných začátků (únor/březen roku 2021), kdy koníci přišli do stáje: 





Tímto článkem bych Vás chtěla požádat o pomoc. Všichni koňáci vědí, že vlastnit zdravého koně není levná záležitost. A financování nemocných a jinak trápených koní se prodraží mnohonásobně. Z tohoto důvodu byl zřízen transparentní účet, na který můžete přispívat: 239181296/0600 (zatím se řeší administrativa zápisu spolku, nyní je majitelem účtu spolumajitelka Koňské oázy Zuzana Holá). 

Ale i prosté sdílení pomáhá, aby se Koňská oáza rozšířila do povědomí veřejnosti. 

Pokud se chcete dozvědět více, stačí navštívit tyto stránky:

Facebook: https://www.facebook.com/konska.oaza

https://ellanela.cz/konska-oaza/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Srdcerváči - kniha první

Moře nestvůr

Naslouchač