Dvojníci

Dvojníci

Autor: Rebecca Hanoverová

Počet stran: 379

Díl, série: Dvojníci, díl 1.

Postavy: 

  • Emmaline Chanceová - čerstvě studentka třetího ročníku na pokrokové akademii v Černohvozdu, kam chodil i její otec, přišla o matku, která spáchala sebevraždu, když se nedokázala dívat na Emmu jak umírá na leukémii - kterou Emma přežila, podporuje práva klonů, nedávno zažila ztrátu svého nejlepšího kamaráda Olivera, který také spáchal sebevraždu 
  • Prudence Stanwicková - Emmina nejlepší kamarádka, také studuje třetí ročník na Černohvozdu, spolubydlící 
  • Ransom - ředitel akademie Černohvozd
  • Fleisherová - zástupkyně ředitele na Černohvozdu
  • Madison, Tessa, Jake, Archer - premianti, studenti, kteří patří mezi černohvozdskou smetánku, mají na chod akademie velký vliv
  • Pippa, Theodora, Levi, Jago, Maude a Ansel - dvojníci, nastupují na akademii Černohvozd
  • Albert Seymour - bývalý student na Černohvozdu, vymyslel a zdokonalil technologii klonování, kterou dvojníci vznikli, měl bratra Johna Underwooda
  • John Underwood - nevlastní bratr Alberta Seymoura, vyrůstal v chudobě, nedokázal se začlenit ke svým vrstevníkům, s bratrem nikdy neměli dobrý vztah, zemřel při autonehodě, z Černohvozdu byl vyloučen poté, co vypustil Albertova pokusná zvířata na svobodu a kryl ostatní studenty, kteří se na té akci podíleli (od té doby je nenávidí o něco víc)
  • Augustus Gravelle - pěstoun dvojníků, založil ostrov Castor, kde je vychovával v izolaci 

Děj: Emmaline byla nedávno svědkem sebevraždy svého kamaráda a nyní nastupuje do třetího ročníku na Černohvozdu. Tento rok je výjimečný, mělo by zde studovat 6 klonů-dvojníků současných studentů a ne každý tuto situaci vítá. Patří mezi ně Pippa - klon Prudence, Theodora - klon Tessy, Maude - klon Madison (která výrazně brojí proti jejich přítomnosti na Černohvozdu), Jago - klon Jakea, Ansel - klon Archera a nakonec Levi, klon Olivera. Traduje se, že dvojníci vznikli náhodou. Před 16 lety bez svolení rodičů bylo šest novorozenců z prestižních rodin naklonováno a jejich společným rysem bylo i studium na Černohvozdu. Vyrůstali společně na izolovaném ostrově Castor pod vedením jejich pěstouna Gravella. Jejich přítomnost zde na akademii je tajemstvím, studenti mají zakázáno o nich mluvit. 

Leviho přítomnost nese Emma velmi těžce, nedokáže se dívat do očí člověku, který má stejnou DNA jako její mrtvý nejlepší kamarád. Na školním shromáždění se všichni třeťáci dozví výsledky testů, tzv. strata, které 5 nejlepším umožňují dostat se do elitního spolku - Desítky, kterou tvoří 5 současných a 5 bývalých třeťáků. Emma skončí jako pátá členka, Prudence je čtvrtá. Mimo jiné jsou členy i Madison, Tessa, Angela, Archer, Sunila, Maude, Theodora a Levi. 
Uvítací ceremoniál nových členů zahrnuje i to, že Prudence musí hodit zdrogovanou Emmu do jezera a poté ji zachránit. Emma není nijak zvlášť nadšená účastí v Desítce, obzvlášť proto, že je tam i Madison a Tessa. 

Na jedné z hodin se Emma s Levim pohádá a za trest musí vymalovat loděnici. Během práce uslyší výkřik a najdou tělo bezvládné Prudence, je jasné, že se na ní někdo pokusil zaútočit. Skončí v umělém spánku. Na základě její dlouhodobé nepřítomnosti zástupkyně ředitele Fleischerová oznámí, že její místo v Desítce zaujme Pippa. 

Mezitím se ve škole rozjíždí aktivity Černohvozdského antiklonovacího hnutí ČAH, které vede Madison. Emma se setká s Oliverovými rodiči, kteří ji předají vzkaz a Oliverův klíč od pokoje. Oliver chce, aby Emma něco našla. Klíče fungují na principu DNA a za pomoci Leviho se jí podaří do pokoje dostat, nic tam ale nenajdou. Zároveň jsou současné klíče studentů vyměněny, údajně kvůli bezpečnosti, aby bylo možné sledovat jejich GPS signál. 

Emma začne pátrat po tajných pokusech s primáty, které měl na svědomí Albert Seymour. Chce se dozvědět víc.
Jane a Booker, Oliverovi rodiče, přijedou na věnovací ceremoniál do školy a při tom se seznámí s Levim. Vezmou ho jako svého syna, ale Levi z toho není nadšený. Předají mu akcie jejich rodinného podniku, které měl původně zdědit Oliver. Jenže jeho pěstoun Augustus Gravelle mu nařídí, aby mu je prodal a stane se tedy akcionářem v jejich rodinném podniku. 

Emma na dvojnících začíná vidět něco nelidského. Levi jí nakonec prozradí, že Gravelle každého z nich pověřil úkolem, tím jeho bylo získat akcie. A nakonec jí řekne i to, že jich 6 vzniklo jinou technikou klonování, na základě Seymourových pokusů s primáty. Jsou více odolní proti nemocem a zraněním a nestárnou jako obyčejní lidé. 

Madison mezitím aktivně protestuje proti přítomnosti dvojníků na Černohvozdu a začíná se zdát, že ředitel Ransom je schvaluje, přestože to byl on, kdo dvojníky do Černohvozdu pozval. Po protestní akci sleduje Emma Madison, Tessu a Jakea, jak navštíví bývalé laboratoře, kde se s nimi stýká zástupkyně Fleischerová. Později se tam Emma s Maude vrátí, aby laboratoře prozkoumaly. Najdou místnost s hologramy a veškeré záznamy, které se vztahují na současné, ale i bývalé studenty. Dokonce obsahují informace o zvláštních schopnostech dvojníků, které by neměl nikdo vědět. Jako Oliverův otec je v jeho složce uveden bratr Alberta Seymoura John Underwood. Odhalí i to, že je Černohvozd sledoval důkladně dávno předtím, než došlo k výměně klíčů. 

Na slavnostní večeři s rodinami dvojníků se Theodora přizná, že zařídila, aby šel Tessin otec do vězení - byl to její úkol od pěstouna Gravella. 

Profesor Park řekne Emmě, že klíče od pokojů fungují i jako fleshdisky. Dá jí tím vodítko, aby vyřešila, co se jí Oliver snažil říct. Do svého klíče nahrál vzkaz. Zjistil, že John Underwood je ve skutečnosti Augustus Gravelle - pěstoun dvojníků a pravý otec Leviho, který předstíral smrt, aby si mohl změnit jméno. Pár týdnů po tomto zjištění Oliver zemřel. 

Jaeger Stanwick, otec Pru, která se ve škole od útoku neobjevila, Emmě zavolá a řekne jí, že on i jeho smrtelně nemocná manželka (Pruina matka) jsou členy organizace Lom obhajující práva klonů. Stejně tak je členem profesor Park, který dal výpověď. Útok na Pru byl pravděpodobně spojen s touto organizací. Řekne jí, že Prudence se do organizace po svém uzdravení chtěla zapojit taky, a proto se nevrátila do školy. Nyní vyjednává s Gravellem alias Underwoodem na ostrově Castor a Jaeger Stanwick se bojí, že je v ohrožení. 

Ve stejnou noc s Maude proniknou zase do laboratoří a Emma najde zástupkyni Fleisherovou, jak na dvojnících dělá pokusy. Za vším nejspíš stojí ředitel Ransom, proto je na školu pozval. Chtějí jejich fyziologické vlastnosti porovnat s originály a jediný kdo chybí je Levi, protože Oliver je mrtvý. 

Emma s Levim se do sebe postupně zamilují. Rozhodnou se vydat na ostrov Castor a zachránit Prudence. Gravelle/Underwood Emmě i Levimu pouští záznamy z minulosti. Poté, co byl vyhozen ze školy, dal se dohromady s Jane (Oliverovou matkou) a měli spolu Olivera, ale časem začal být Gravelle/Underwood odtažitý a zlý a Jane se vrátila k Bookerovi. Poté nafingoval svou smrt a stal se Gravellem. Největší šok Emmu čeká, když do místnosti vstoupí Oliver, pravý Oliver. Ten co zemřel, byl jen jeho klon. Gravelle zde drží pravého Olivera na drogách, aby se nepokusil utéct. Vše má nějaké vyšší cíle. Chtěl aby Jane a Booker pocítili stejnou bolest, jako on před lety. 
Gravelle drží Pru v okovech. Prudence jim řekne, že na ní zaútočila Tessa, protože Pru o pokusech na dvojnících věděla a chtěla s ní o tom vyjednávat. 

Emma, Levi, Oliver i osvobozená Prudence se pokusí z Gravellova ostrova vypadnout. Jenže Levi nestačí utéct a prosí ostatní, aby ho tam nechali, i když ví, že ho Gravelle bude mučit nočními můrami z virutální reality. 

V závěru knihy dostane Emma od Gravella dopis. Dozví se, že ve skutečnosti je Eden Gravelová. Skutečná Emma zemřela na leukémii a rodičům byl nabídnut klon, proto je k ní otec od malička odtažitý, je jen náhradou, za jeho dceru. Nikomu se s tím nesvěří a dopis roztrhá. 
Živý Oliver se shledá se svými rodiči, společně se vrátí na Černohvozd i s Prudence, jen Tessa se tam od té doby neobjeví. Emma se však bojí o osud Leviho a neví, co bude dál. 



Moje hodnocení: Do knihy jsem šla s nulovým očekáváním, vlastně jsem si myslela, že to bude nějaký obyčejný průměr, i podle hodnocení na Databázi knih. Musím říct, že jsem byla velice překvapená. Už jen to neotřelé téma - klonování, dávalo naději, že příběh bude stát za to. Knížka mě neskutečně bavila, četla se hodně rychle a okamžitě mě vtáhla do děje. Možná přeháním, ale považuji ji za jednu z nejlepších knih roku 2021, i když jsme teprve na začátku.
Jediné minus vidím v rychlém konci, závěr byl hodně uspěchaný, nedotažený a trochu nereálný, nicméně ten zvrat mě dostal... 10/10 bodů. 


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Srdcerváči - kniha první

Moře nestvůr

Naslouchač