Moře nestvůr

Moře nestvůr

Autor: Rick Riordan

Počet stran: 304

Edice, díl: Percy Jackson, díl 2.

Děj: Percyho poslední školní den rozhodně neprobíhá dle jeho představ. Ve škole je napaden lidožravými obry a společně se svým kamarádem Tysonem a Annabeth, která se náhle objeví, utíkají zpátky do Tábora polokrevných. Jak se zdá, všechno se změnilo. Včetně vedení. Percy je šokován, když odhalí, že Tyson je kyklop a zároveň jeho bratr.
A Thalliin strom, který chránil Tábor před soustavnými útoky nestvůr, pomalu umírá. Aby toho nebylo málo, Percymu se pomalu každou noc zdá o Groverovi. Ve snech mu Grover ukazuje, že upadl do léčky a zajal ho kyklop Polyfémos, který si z něj chce udělat svou nevěstu, protože (naštěstí pro Grovera) špatně vidí. Navíc se však na ostrově nachází Zlaté rouno, které by mohlo uzdravit Thalliin strom.
Percy neváhá a žádá o výpravu, povolení vyjet a zachránit Tábor je však uděleno Clarisse. Percyho nicméně navštíví Hermes, otec Luka, i se zabalenými zavazadly. Percy se tak bez dovolení společně s Annabeth a Tysonem vydávají na výpravu do Moře nestvůr, kde se Polyfémův ostrov nachází.
Hned zpočátku se nalodí na Princeznu Andromedu, se kterou se plaví Luke a převáží zlatý sarkofág, ve kterém jsou ukryty části Titána Krona. Pro tentokrát se jim podaří uniknout, ale Annabeth i Percy mají pocit, že to šlo moc snadno.
Dále na cestě narazí na loď Clarissy, kde jsou zajati do doby, než se loď rozlomí v půli. V tu chvíli ztratí Tysona a Percy se domnívá, že to nemohl přežít. Společně s Annabeth dorazí ke Kirké, která se je pokusí přelstít. Nakonec však také unikají.
Posléze dorazí na ostrov, kde sídlí Polyfémos. Lstí vysvobodí Grovera, odnesou zlaté rouno a uvedou kyklopa v domění, že jsou mrtví. Na ostrově se srazí s Tysonem, kterému se podařilo uniknout.
Cestou zpátky do Tábora znovu narazí na Luka, který chce zlaté rouno, aby mohl urychlit Kronovo uzdravení. Rouno je však posláno napřed v rukou Clarissy. A Percy s Annabeth opět uniknou.
Druhý den je v táboře poprask - jed, který byl v Thalliině stromě, nebyl jediná věc, kterou zlaté rouno vypudilo ven. Společně s ním byla osvobozena Thallie, dívka, která se kdysi obětovala, aby zachránila Luka, Annabeth a Grovera.
Díky proroctví, o kterém se Percy dozví od jejich trenéra Cherióna, se však do hry tím pádem dostává další (už druhý, společně s Percym) polokrevný, který má moc vychýlit rovnováhu dobra a zla a pomoci zničit Olymp.


Moje hodnocení: Musím říct, že mě kolikrát kniha velmi pobavila. Například jsem se nemohla přestat smát, když trio cestovalo taxíkem se třemi sestrami, které měli dohromady pouze jedno oko. :) Překvapilo mě, že v knize byla zmíněna loď Pomsta královny Anny, jejíž název se vyskytoval i ve filmu Piráti z Karibiku. Samotný děj mě až tak nenadchnul, stejný názor mám na obálku, ale nemůžu říct, že by se kniha četla obtížně. Stránky ubíhaly velice rychle a já hodnotím... 7/10 bodů.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Srdcerváči - kniha první

Naslouchač