Sbohem, milovaný Trockadero

Sbohem, milovaný Trockadero

Autor: Diane Karlstrom

Počet stran: 151

Děj: Alicie se naštve na celý svět, když přijde o milovanou klisnu Arabelu. Aliciin otec dá jí a její matce poukaz na prázdninovou chatu, kam spolu dříve jezdívali - než si našel přítelkyni. On tam jet nemůže, protože každým dnem se jim má narodit malé miminko. Matka souhlasí a vidí to jako dobrý nápad, aby Alicie přišla na jiné myšlenky.
Alicie je přesvědčená, že stařík a kůň, kterého si před lety zamilovala, už musí být oba mrtví. Ale právě naopak, najde je sice oba hodně zanedbané, ale stále jsou naživu. Její první kůň Trockadero má na bocích tržné rány a vypadá to, že už ho několik týdnů nikdo nehřebelcoval. Alicie se pustí do práce a tráví s ním čím dál víc času.
Díky důkazům, které pořídí, zamezí útokům od dvou chlapců na Trockadera a celkově se o něj začne starat. Když se od staříka a majitele Trockadera pana Bengtsona najednou dozvídá, že má přijet jeho dcera, aby rozhodli co s ním bude dál. S největší pravděpodobností ho uspí.
Alicie chce bojovat a ví, že se to její matce nebude líbit. Trockadera od pana Bengtsona koupí, ale když se to dozví matka, akorát Alicii řekne, že smlouva s nezletilou neplatí.
Díky matce odjíždějí z chaty o den dřív a Alicie si připadá naprosto bezmocná. Je naštvaná na tátu i na mámu, protože se dohodli, že bude nejlepší když se vrátí zpátky domů a že raději investují do nějakého nového koně, než do staré herky.
Jediná Kajsa, přítelkyně Aliciina otce, poradí Alicii aby se nevzdávala. Alicie je najednou zase plná elánu a druhý den ráno uteče i s veškerými věcmi, které bude na cestu potřebovat. Jede si pro Trockadera, aby ho dostala zpátky domů. Společně ujedou přes dvěstě kilometrů a přespávají kde se dá. Matka šílí strachy, ale Alicia to nebere na vědomí.
Před tím než dojede domů, zavolá kamarádkám. Vymyslí plán, jak zadarmo ustájit Trockadera u trenérky Sidselové. Druhý den bojují za to, aby tam mohl zůstat a nakonec se jim to povede.
Alicie si všechno vyříká se svou matkou, a o Trockadera se bude Alicie starat na půl se svými přítelkyněmi.
Po několika letech ale Trockaderův čas nastane... a Alicie si uvědomí, že to jediné a správné rozhodnutí je zbavit ho trápení, stejně tak, jako to trenérka udělala s Arabelou. Trockadero odejde navždycky, ve věku starším než 33 let.

Citace: "Když jsem tehdy odjížděla z Ängslundy, děda Bengtson mi řekl jednu věc," vypravila jsem ze sebe. "Řekl, že jednoho dne se i ten nejneporazitelnější bude muset vzdát. A až ten den přijde, mám udělat, co bude nejlepší pro Trockadera - i když to bude těžké."



Moje hodnocení: Opět jedna z knih, na které se jen tak nezapomíná. Příběh byl poutavý a čtivý. Nebyly v něm žádné nudné fráze a cesta zpátky domů byla popsaná velmi nápaditě. Chvílemi byl i hodně smutný. Vždycky jsem si ráda představovala jak přes města a vesnice objíždím na koni a tahle kniha mi to pomohla "splnit"... 10/10 bodů.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Srdcerváči - kniha první

Moře nestvůr

Naslouchač